Когато римляните завладяват Египет (І век пр.н.е.), там те се запознават с новия за тях начин на времеизчисляване и император Юлий Цезар решава да го въведе в Римската империя, но с по-голяма точност. По нареждане на императора александрийският математик Созиген създава римския календар, наречен Юлиански. Той е въведен в Римската империя на 1 януари 46 г. пр.н.е. и така 1 януари става начало на годината. В него продължителността на годината е 365 дни и 6 часа. Всяка четвърта година се смята за високосна и се състои от 366 дни.

Денят преди най-големия и тържествен зимен празник Коледа българите наричат Малка Коледа, Суха Коледа, Бъдни или Каден вечер, Малото Коледо (в Софийско), Крачун (в Плевенско и крайдунавските селища), Неядка (в Дупнишко), Бъдник, Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич. Във всеки дом започва подготовка за Бъдни вечер, когато всички ще се съберат около празничната трапеза в очакване на голямото събитие в християнския свят – раждането на Христос. За тракийските селища Бъдни вечер е втората кадена вечеря, а за останалите български краища – първа кадилка, откъдето е и названието Каден вечер.

Рождество Христово е един от най-големите църковни празници в християнския свят, наричан от българите Коледа, Голяма Коледа, Божич, Божик. С него се чества рождението на Исус Христос, което Евангелието от Лука ситуира в град Витлеем. Рождество Христово се отбелязва на 6 януари от арменската църква, на 7 януари по Юлианския календар и на 25 декември по Григорианския календар.

На 1 януари християнската църква отбелязва две събития: Обрезание Господне и смъртта на св. Василий Велики Кесарийски през 379 г. Св. Василий бил един от големите християнски богослови и противник на арианската ерес (най-голямото еретическо учение в ранната история на църквата, създадено от александрийския свещеник Арий).

Богоявление е денят, на който Йоан Кръстител покръстил братовчед си Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във вид на гълъб. Оттук идва названието на празника Богоявление, който се отбелязва с литургия и водосвет. Свещеникът хвърля кръста във водата, а ергените се надпреварват да скачат в ледените води на реката, езерото или морето, за да го извадят. Този, който пръв хване кръста, обикаля с него из селището и всички го даряват. Вярва се, че той ще бъде здрав и честит през цялата година.

Християнската църква е отредила този ден за почит на пророк Йоан Кръстител или Предтеча, последният старозаветен пророк, който проповядвал за идването на Спасителя сред хората. Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос. Син е на свещеника Закария – от рода на Аарон и Елизавета – от рода Давидов. Както разказва Евангелист Лукаархангел Гавраил се явил на Закария в храма и възвестил зачеването на сина му. Така след дълго бездетство в семейството се родил син. Йоан Кръстител масово кръщавал юдеите в река Йордан, като кръстил и самия Бог-син. Убит е през 30-та година от н. е. по заповед на цар Ирод Антипа.

Бабинден (8 януари) е женски празник, на който се почитат бабите – жените, които помагат при раждане, и които в миналото са изпълнявали ролята на акушерки. Празнува се и за здравето на малките деца и родилките, и за предпазване от бабици – болест по кърмачетата (стомашно разстройство). Вечерта срещу празника или рано сутринта на самия ден бабите акушерки посещават домовете на невестите, на които са бабували, т. е. помагали са им да родят. Бабата носи китка здравец, вързана с червен конец, мед, масло, просо и червена вълна. Тя окъпва своето бабинче (детето, което е изродила), намазва челцето му с мед и залепва на него от просото и вълната. След това го благославя с думите: да се румениш като таз вълна, да се гоиш като туй просо, да се роиш като пчели по пчелишник. За Бабинден бабата акушерка изплита на всяко дете чифт бели чорапки с вплетен в тях червен конец и пожелава да ги скъса със здраве. На новородените бебета дарява и елече.

Първите три дни от Малък Сечко (февруари) българите наричат Трифонци. Православната църква е посветила първи февруари на св. вмч. Трифон, който заради вярата си в Христа бил подложен на жестоки мъчения и посечен с меч през 248 г. Народът ни много почита Първия Трифонец и го нарича Трифоновден, Трифон Зарезан, Трихун, Трифон пияница. Лозарите, винарите, кръчмарите и градинарите приемат св. Трифон за свой покровител и за пазител на лозята, защото приблизително по това време през годината започва резитбата на лозята. Светецът често е изобразяван на иконите с косер в ръка.

В българската народна култура двата християнски култа към Св. вмчк Теодор Стратилат (8 февруари) и Св. вмчк Теодор Тирон (17 февруари) се обединяват в общия култ към Свети Тодор. Българите не почитат дните на двамата светци, а празнуват Тодоровден в събота след великденските Сирни заговезни, т.е. датата е подвижна и се определя съобразно лунния календар, по който се чества християнския Великден. Народната представа за преломен момент е свързана с поверието, че „на този ден светецът съблича деветте си кожуха и отива при Бога да го моли за лято”. Във Видинско казват, че „от Тодоровден денят започва да расте колкото пуснат плуг” или „дойде ли Тодоровден, дошло е лятото”.

На 14 февруари е католическият празник в чест на св. Валентин. 

Известен е и като Ден на влюбените. На него влюбените изпращат валентинки във формата на сърцевидни символи, картички, подаряват си цветя. Св. Валентин е много обичан празник първоначално католически страни, като в наши дни печели популярност по целия свят.

Седмицата, която разделя Месни от Сирни заговезни, се нарича Сирна неделя или Сирница. Обичаите и празниците, изпълнявани в този период, са свързани с прехода от зимата към пролетта. През цялата седмица се спазват строго някои забрани – жените не трябва да перат и да простират бяло пране, за да не бие град през лятото.

Маскарадните игри са широко разпространени по българските предели. Под названието кукери са известни в Северна и Южна Източна България, а също така в Родопите и Средногорието и се изпълняват през Сирната неделя, преди началото на Великденския пост, което най-често се пада в началото на месец март.

Страница 1 от 4